Claudicatio

Claudicatio Intermittens

Lopen… we doen het de hele dag in huis naar de winkel trap op trap af, maar wat als lopen niet of nauwelijks meer gaat door pijn?

Pas als er problemen ontstaan worden we bewust van het belang van het goed functioneren van ons vaat stelsel.

ONZE CLAUDICATIO THERAPEUTEN

Rick Boersen

Fysiotherapeut
Mckenzie therapeut
Claudicatio therapeut

Een claudicatio therapeut helpt u om uw leefstijl aan te passen en uw functioneren te verbeteren

 

 

 

Looptherapie in het kort:

  • training.
  • advies.
  • coaching.

Etalagebenen

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Om wat voor klachten gaat het?
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk van de plaats van de vernauwing. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen. Heeft u ernstige vernauwingen, dan treden de problemen al na enkele tientallen meters op of zelfs in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt 's nachts in bed voor. In de ergste vorm krijgt u een wond die niet wil genezen. Een deel van een teen of voet kan zelfs afsterven.

Looptraining
Door de pijn gaan mensen met etalagebenen op een inefficiënte manier lopen wat veel zuurstof en energie kost. De therapie bestaat uit looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut en is er op gericht om de looptechniek te verbeteren en de loopafstand te vergroten, Daarnaast bestaat de therapie uit spierversterkende oefeningen en fietsen. Tevens wordt er aandacht besteed aan uw leefstijl!

Denk hierbij aan voeding, beweging, roken en de verhouding rust en inspanning.

Voor het aspect voeding werken we ook samen met een diëtist dus ook op dat gebied bent u verzekerd van begeleiding door een specialist.